Menu

Nieuws

“Tablets en smartphones worden banenmotor”

Dat apps, tablets en smartphones booming zijn weten we al enkele jaren. Al eerder hebben we op onze nieuwspagina bericht over de toename van apps en de vraag ernaar die wij bij Theiner ook opmerken. Nu heeft de Europese Unie dit gegeven bevestigd en in een gedegen onderzoek een aantal hoopvolle cijfers gepresenteerd over de toekomst van apps en de bijbehorende potentiële banen die daar bij horen.

Enkele quotes uit het bericht van iPhoneClub welke berichtte over het onderzoek:

Miljardenbusiness met groeipotentie

Het onderzoek is in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerd door GIGAOM. Het biedt interessante cijfers over de appsector in de Europese Unie en daarbuiten. In Europa werd afgelopen jaar 6,1 miljard euro aan apps uitgegeven door consumenten en adverteerders. Dit is 30 procent van de wereldwijde uitgaven aan apps. Naar schatting werden er in 2013 zo’n 94 miljard apps gedownload. De Europese Commissie verwacht op basis van het onderzoek dat de totale uitgaven in de EU over 4 jaar naar 18,7 miljard dollar zijn gestegen.

Ontwikkelaars uit de Europese Unie halen 43% van hun app-omzetten uit de markten in de Europese Unie en de VS. Gezamenlijk verdienen ontwikkelaars het afgelopen jaar 11,5 miljard dollar aan apps voor consumenten, banken, media, retail en andere sectoren. Verwacht wordt dat dit aantal binnen vier jaar verviervoudigd zal zijn. In september 2013 werd door de Europese Unie al een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat de app-economie van de EU verantwoordelijk is voor meer dan een vijfde (22%) van de wereldwijde productie van apps en app-gerelateerde diensten en producten. Toen werd geschat dat in Europa meer dan 529.000 mensen full-time werkzaam zijn in de productie van apps, en ongeveer 269.000 mensen in app-gerelateerde beroepen.

De AppleStore wordt gezien als belangrijkste platform voor apps:

App Store en Google Play Store

Apple maakte in januari bekend dat er over het hele jaar 2013 40 miljard apps zijn gedownload, goed voor een wereldwijde omzet van 10 miljard dollar. In het licht van de nieuwe cijfers van de Europese Unie zou dit betekenen dat de EU verantwoordelijk is voor 3 miljard downloads. De App Store vormt een belangrijk onderdeel van het miljardenimperium van Apple-topman Eddy Cue, waar we eerder al uitgebreid naar keken. Analisten schatten dat de Google Play Store voorAndroid 1,3 miljard dollar aan omzet behaalde. De Play Store telde in december 2013 zo’n950.000 apps; de teller van de App Store staat op meer dan 1 miljoen apps.

Uiteraard ziet de onderzoekscommissie ook uitdagen:

Uitdagingen

Wel heeft de sector te maken met de nodige uitdagingen. Een daarvan is het gebrek aan goed geschoold personeel. Bedrijven uit de Europese Unie hebben moeite om met salarissen in de VS te kunnen concurreren, het onderwijs loopt achter en vooral start-up ontwikkelaars hebben onvoldoende kennis en ervaring. Ook blijkt dat het ontwikkelen nog vooral een mannenbolwerk is. Slechts 9 procent van de ontwikkelaars is vrouw.

Ook technologie speelt een belangrijke rol. Bijna een kwart van de ontwikkelaars hoopte op een snellere uitrol van 4G in Europa. In Nederland wordt daar inmiddels flink in geïnvesteerd door de verschillende grote providers, waarvan KPN met een dekking van 80% op dit moment het verst is. Eurocommissaris Neelie Kroes noemt het verbeteren van (mobiele) breedbandnetwerken als een van haar speerpunten. Verder spraken ontwikkelaars zich uit tegen de mate waarin andere platformen met elkaar kunnen samenwerken.

Bekijk ook het volledige rapport van GIGAOM Research (PDF). Bekijk ook het originele bericht van iPhoneClub.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone