Menu

Nieuws

Phonebloks: Van concept naar realiteit

Het principe van Phonebloks is simpel: Een smartphone waar je zelf onderdelen aan kunt vervangen of upgraden. De basis van de smartphone bestaat uit een frame genaamd ‘endoskeleton’ (end0) waar modules op worden geklikt zoals een camera, werkgeheugen of nog te ontwikkelen modules. In de ogen van vele mensen een ontwikkeling die het niet gaat halen, maar nu Motorola (in samenwerking met Google) meer informatie naar buiten heeft gebracht, is het toch een ontwikkeling die we goed in de gaten moeten houden.

Het begon als een concept van Dave Hakkens middels een video op YouTube. Hij stoorde zich aan het feit dat er een enorme toename aan e-waste (afgedankte apparatuur) ontstaat en dat de smartphone hier een grote bijdrage aan levert. Vaak is een smartphone niet meer bruikbaar doordat er één onderdeel kapot is en dat terwijl de rest van de onderdelen nog goed functioneren, zo concludeert Dave. Hij ontwikkelde het concept omtrent Phonebloks. Eenvoudig onderdelen vervangen en zo een bijdrage leveren aan het milieu en besparen op kosten.

Een jaar later komt Motorola met een uitgewerkt concept en prototypes van de smartphone onder de naam ‘Project Ara’. De vraag rijst of het echt om een hersenspinsel van Dave Hakkens ging of dat er een geniale marketingcampagne achter zat van Motorola. Daarnaast dacht men een jaar terug bij het zien van de conceptvideo dat de techniek het niet ging halen, tot Motorola in oktober j.l. met een prototype kwam dat er wel heel goed en doordacht uitzag.

Het idee van een smartphone die je zelf kunt samenstellen en upgraden klikt natuurlijk geweldig. Een daadwerkelijk werkend product is een ander verhaal. Nu Motorola en Google samenwerken komen zaken als research & development, financiële mogelijkheden en jarenlange kennis op het gebied van telecommunicatie samen. De visie van Google is al jaren dat zij nieuwe producten en diensten ontwikkelen en de kijk op huidige producten veranderen. Een revolutionaire smartphone is dan ook iets waar Google graag aan meewerkt. Aan de andere kant zitten er ook risico’s aan het ontwikkelen van een nieuwe smartphone van deze strekking. Het product moet namelijk echt een meerwaarde kunnen bieden t.o.v. bestaande smartphones. De markt is namelijk al flink verzadigd. Dit is anders als bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van Google Glass, de Smartwatch van Samsung of de iPhone van Apple. Dit zijn voorbeelden van producten die helemaal nog niet bestonden en daarom een groot succes hebben.

Geïnteresseerd in de ontwikkelingen omtrent Phonebloks? Neem eens een kijkje op het officiële blog van Motorola of bekijk de originele conceptvideo, welke ook is terug te vinden op de website van Phonebloks.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone