Menu

Nieuws

Frankrijk beraadt cultuurbelasting voor YouTube

Frankrijk overweegt een speciale ‘cultuurbelasting’ in te voeren op populaire videodiensten zoals YouTube en Dailymotion. De belasting moet er voor zorgen dat de productie voor Franse TV series en films een boost krijgen en kunnen blijven worden ontwikkeld. 

De Franse TV-waakhond CSA kreeg de opdracht van de overheid om onderzoek te doen naar het genereren van extra belastinginkomsten voor culturele projecten. In het rapport wat vervolgens is opgesteld concludeert CSA dat er jaarlijks 1,3 miljard euro kan worden opgehaald. Volgens het rapport worden dergelijke videodiensten steeds professioneler en delen zij hun inkomsten met de aanbieders van content, zoals YouTube-gebruikers. Daarnaast is de CSA van mening dat ook sociale netwerken als Facebook culturele belasting moeten gaan betalen. Dergelijke websites zijn volgens het rapport ook content providers.

Helemaal nieuw is het plan niet in Frankrijk. In 2013 ontstonden er ideeën om smartphones en tablets extra te gaan belasten. Met name producten van Apple en Google worden veel verkocht in Frankrijk en een uitbreiding van de belasting op deze apparatuur zou de Franse overheid jaarlijkse rond de 90 miljoen euro opleveren.

De verwachting is dat ook andere landen de invoering gaan bespreken. Het is te vergelijken met de invoering van het ‘Kijk en Luistergeld’ in Nederland zoals dat tot 2000 werd gehanteerd. Deze maatregel werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw bedacht en werd met de komst van de televisie in de jaren ’50 verder doorgevoerd.

Is de Franse taal je machtig? Bekijk dan het rapport van de CSA van deze link.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone